T-Box
Golf Pavilion
The "T-Box" is a golf pavilion I helped developed as part of a semester long design-build studio.  This project was designed, drawn, detailed, and built by our studio for Univeristy City's Ruth Park Golf Course.

We worked with the University City Office of Parks & Recreation to design a pavilion that was a shelter from both rain and sun, as well as a safe haven from the occasional wayward golf ball from the adjacent sixth hole tee box.  We were given a set budget of $18,000 and a timeframe of less than 4 months for everything from schematic design to construction completion.

We began by creating individual proposals for the shelter, working primarily with physical models, but also using sketches, drawings, and digital models as a means to represent our ideas.  After series of design critiques and studio discussions, we narrowed our options to three schematic proposals.  These three ideas were presented to the client, who chose one of the concepts.  We then came together as a studio to refine this concept through design development. 

Following this process, we developed construction documents, working with a structural engineer and metal fabricator to design the pavilion's  frame and structural connections.  After meeting with a series of material wholesalers and various construction consultants we purchased our materials and began construction.  As part of the construction process, we did everything from grading the land and pouring the foundations to structural assembly and finished carpentry.

The result was the T-Box.  Sitting on the crest of a hill between the fifth and sixth hole, its expression of a strong geometric volume floating on the landscape creates a significant presence.  Once inside, the shelter offers a sense of enclosure while remaining open to the surrounding views of the golf course.

Architecture 611
Professor Carl Safe
Fall 2008
Ecotarium
Splicing the BioBelt